Despre noi‎ > ‎

Codul Etic

Codul Etic al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania reprezinta o viziune: viziunea acelora care cred ca vanzarile imobiliare sunt o adevarata profesie; viziunea acelora care cred ca pentru a realiza cea mai buna utilizare a proprietatilor imobiliare este necesara atingerea celui mai inalt grad de responsabilitate profesionala de catre agentii imobiliari; viziunea acelora care cred ca proprietatea privata asupra imobilelor este indispensabila pentru democratie si pentru o societate libera si prospera.

Fiecare articol al Codului Etic se bazeaza pe un singur concept. Acest concept unic reprezinta baza filozofica pentru interpretarea si aplicarea fiecarui articol din Codul Etic. Este vorba de conceptul de "Servire a Publicului". Acesta este "scopul", iar Codul Etic reprezinta "mijlocul" pentru atingerea acestui scop.

Consideram ca acest Cod Etic bazat pe responsabilitate sociala si orientat catre nevoile consumatorului este cu adevarat revolutionar pentru industria imobiliara din Romania.

Istoria imobiliarelor in ultimii 20 de ani a fost caracterizata in special prin speculatii, oportunism si dezordine. Aceasta a fost era cand agentii imobiliari nu au avut nevoie de niciun fel de certificare pentru a isi desfasura profesia, fiind vazuti doar ca niste simpli intermediari in tranzactiile imobiliare; a fost o era care va precede introducerea licentierii obligatorii pentru agentii imobiliari.

Ultimii 20 de ani au reprezentat era planurilor de urbanism frauduloase, vanzarilor multiple ale aceleiasi proprietati, a schemelor de imbogatire rapida, realizarii de castiguri de catre unii agenti prin adaugarea de sume nedeclarate peste pretul vanzatorilor, a incasarii de comisioane imobiliare nedeclarate si fara niciun contract cu clientul. A fost era publicului vesnic nemultumit de agentii imobiliari, era in care motto-ul "Fie ca publicul sa fie servit" a devenit de multe ori "Fie ca publicul sa fie deservit".

Acest sfarsit de era a dus la infiintarea Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania si adoptarea de catre APAIR a prezentului Cod Etic. Era momentul potrivit ca si agentii imobiliari sa adopte un Cod Etic propriu si sa se constituie intr-o adevarata breasla, asa cum toate celelalte profesii liberale (printre care medicii, avocatii, evaluatorii, notarii etc) au facut-o deja.

Adoptarea acestui Cod Etic reprezinta un moment unic fiind un angajament neconditionat pentru integritate in afaceri si corectitudine in desfasurarea profesiei imobiliare. Acest Cod Etic nu a fost impus de catre stat, ci reprezinta o nevoie perceputa in mod real de insisi agentii imobiliari.
 
Adoptarea acestui Cod Etic nu a fost impusa nici de piata, deoarece el presupune asumarea voluntara de indatoriri si responsabiliati, de costuri, limitari si obligatii, pe care publicul nici macar nu le percepe inca.
 
Codul Etic APAIR este, in concluzie, un angajament bazat pe conceptul de servire a publicului si este o dovada a increderii agentilor imobiliari in beneficiile profesionalismului.

Termenul de REALTOR, inregistrat de NAR si atribuit si agentilor membri APAIR, isi propune sa denote competenta, onestitatea si integritatea profesionala, urmare aderarii la un ideal inalt de conduita morala in relatiile de afaceri. Nicio perspectiva de profit si niciun fel de instructiune din partea unui client nu vor putea vreodata sa justifice indepartarea de la acest ideal.

In interpretarea si aplicarea Codului Etic, REALTORII sunt intotdeauna ghidati de Regula de Aur:
“Fa pentru ceilalti ceea ce tu ai vrea ca ceilalti sa faca pentru tine”.

Prin adoptarea acestui standard profesional, Imobiliarii se angajeaza sa actioneze in spiritul sau in toate activitatile lor si sa isi desfasoare afacerile in conformitate cu principiile prevazute in cadrul Codului Etic.

SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Ċ
Vizualizaţi Descărcaţi
Codul Etic si Standardele de Practica ale Asociatiei Profesionale a agentilor Imobiliari din Romania  242k v. 1 16 mai 2013, 23:21 APAIR Romania