Interviu cu Radu Ungureanu, REALTOR®

02.08.2023





Cine este Radu Ungureanu?

M-am născut la Suceava, într-o familie de intelectuali statisticieni. Am iubit sportul de mic, astfel că la 14 ani m-am mutat în București pentru a face performanță în fotbal, alături de Steaua București. După terminarea liceului, am decis să îmi închei cariera sportivă, așa a fost să fie. Mirajul străinătății m-a atras extrem de mult, astfel că am ales să plec să îmi câștig proprii bani la vârsta de 18 ani. După doi ani de experiențe serioase de viață și de muncă am revenit în țară pentru continuarea studiilor universitare. În paralel, am început să muncesc într-un business antreprenorial de vânzări pentru o companie internațională de electrocasnice. Am învățat extrem de multe și, după terminarea facultății, cu o experiență deja în vânzări, am intrat în industria imobiliară. Au fost doi ani grei de muncă și învățare, cu multe satisfacții dar și eșecuri, pentru că lucram într-o piață imatură. A urmat apoi povestea frumoasă numită Re/Max, în care am activat timp de 14 ani, o perioadă extrem de interesantă a vieții mele profesionale, unde am avut parte de o echipă senzațională, am învățat pe brânci meserie de la oameni profesioniști cu experiență, de la care am absorbit cât de mult s-a putut. Cursurile de perfecționare interne și internaționale m-au ajutat mult să capăt curaj pentru a începe parcursul antreprenorial în care sunt acum, cu propriul meu birou de consultant independent.

Care este începutul poveștii tale în real estate? Ai ales tu această carieră sau te-a ales ea pe tine?

Totul a început în 2004, fără să îmi fac prea multe planuri. Cred că a fost un context potrivit pentru mine la acel moment. Nu mă pregătisem educațional în niciun fel pentru asta. Nici nu știam foarte multe despre acest domeniu, dar părea la acel moment ceva ce credeam atunci că mi-ar plăcea să fac. Așa că am decis să pornesc pe acest drum. Viața este destul de mult despre astfel de momente și cred că trebuie să ai intuiție și curaj să profiți de ele. Mă bucur că eu le-am avut atunci.

Înainte de a fi agent imobiliar, unde ai activat și cum a fost pasul către piața imobiliară?

Am lucrat în vânzări, pentru o mare companie internațională producătoare de electrocasnice. Acolo m-am format destul de mult ca profesionist, am făcut cursuri de vânzări și customer service și am învățat foarte multe. Toate acestea au stat cumva la baza carierei mele în domeniul imobiliar. Am avut o discuție cu cel care mi-a fost mentor în lumea antreprenoriatului și a doua zi practic am început. Am învățat mult, am făcut multe greșeli, am vrut să renunț în momentele grele, dar cumva am găsit în mine resurse să continui. Îmi plăcea mult ceea ce făceam și știam că pot să fiu foarte bun în domeniul meu. Trebuia doar să parcurg toți pașii și să am răbdare să mă maturizez profesional.

Ce înseamnă succesul în această carieră și care este echilibrul între succesul tău și mulțumirea clientului?

Am crescut și m-am dezvoltat profesional în acest business pornind de jos. Am avut și am în jurul meu oameni minunați, de la care am învățat și învăț zilnic multe. Unele dintre lucrurile cele mai importante însă care îmi definesc acțiunile sunt empatia și umanitatea. Lucrez cu oameni care practic își pun viața personală și a familiei lor în mâinile mele iar eu am o mare responsabilitate în acest sens. Învăț în fiecare zi alături de clienții mei despre nevoile și așteptările lor, iar experiența, dar și satisfacția muncii bine făcute se acumulează în fiecare zi.

De asemenea, cred că activitatea mea zilnică este și despre Respect. În primul rând față de clienții mei și față de timpul, așteptările, dorințele și visurile lor și mai apoi față de colegii alături de care lucrez în tranzacțiile importante. Respectul aduce înapoi respect și e o valoare importantă pentru mine, fără de care nu putem funcționa ca profesioniști și nici ca oameni. Cât despre mine, chiar cred că sunt un consultant în domeniul imobiliar care a schimbat de-a lungul timpului viețile oamenilor, nu doar adresele acestora.

Ce tips-uri ai pentru cineva care vrea să devină un consultant imobiliar de succes? 

Sfatul meu e să nu se lase furat de mirajul câștigurilor mari. Meseria asta nu este doar despre banii pe care poți să îi câștigi, cum poate se spune. Este despre foarte multă muncă, trebuie să ai cu adevărat înclinație pentru a face asta și mai ales să ai capabilități de interacțiune umană foarte bune și o bună capacitate de înțelegere a nevoilor clienților tăi. Și mai ales este despre, așa cum spuneam, empatie, umanitate și respect.

Există secrete ale acestei meserii, nedescoperite încă?

Oh, da! Meseria aceasta este un izvor nesecat de surprize! Zilnic descoperi lucruri noi, situații neprevăzute și neîntâlnite și nu contenești să te minunezi de câte noutăți îți poate oferi! Dar mai ales, în domeniul imobiliar descoperi cât de diferiți sunt oamenii și cât de diferite sunt așteptările lor și înveți să fii priceput și abil pentru a le înțelege, dar mai ales satisface.

De ce ar trebui să apeleze oamenii la un agent imobiliar?

Ideal este ca în viață, când ai o nevoie specifică la care nu te pricepi, să ceri ajutorul unui specialist, indiferent de natura acelei nevoi, fie ea medicală, juridică, financiară etc. În cazul nostru, cred că nu există om pe acest pământ, care la un anumit moment al vieții, să nu aibă o nevoie imobiliară, de vânzare, cumpărare, închiriere sau construcție. De cele mai multe ori, această nevoie se transformă într-un proces stresant, obositor și costisitor, așa că este important ca oamenii să înțeleagă în primul rând ce face diferența între a avea un consultant alături și a te apuca tu de unul singur să faci asta, fără să știi foarte bine ce ai de făcut. De asemenea, ceea ce este foarte important ca oamenii să înțeleagă astăzi mai mult ca orice este, NU că au nevoie de orice agent imobiliar sau de mai mulți, ci că au nevoie de unul singur, profesionist, un specialist în domeniul său. Întrebarea cea mai bună pe care oamenii ar trebui să și-o adreseze nu ar fi „de ce să apelez la un agent imobiliar”, ci „unde găsesc un agent imobiliar profesionist, care să-mi rezolve nevoia pe care o am într-un timp cât mai scurt, cu minim de efort, de timp, bani și energie pentru mine.

Cum vezi viitorul tău în real estate? Cum crezi că o să evolueze piața imobiliară?

Experiența acumulată până acum m-a ajutat să capăt multă încredere în mine și, evident, să îmi doresc să evoluez profesional și mai mult, pentru că știu că am investit timp și educație în asta. Voi continua să absorb orice informație nouă, să învăț de la cei din jur mai buni ca mine și dacă pot, de ce nu, să transmit din experiența și cunoștințele mele, la rândul meu, celor la început de drum. Cred că este important ca de la un anumit nivel încolo să rămânem totuși ancorați în realitate. Modestia e o virtute, indiferent de câți bani ajungi să câștigi profesional și, de cele mai multe ori, te poate ajuta mai mult decât crezi.

Ce înseamnă apartenența la APAIR? Ce beneficii îți aduce o asemenea organizație?

APAIR este o asociație profesională care este membră în National Association of Realtors din Statele Unite, ceea ce înseamnă că membrii acesteia sunt deja oameni profesioniști certificați. Implicarea mea în această asociație nu poate decât să mă facă să mă simt norocos și recunoscător că pot face parte din rândul profesioniștilor și că aceștia sunt colegii mei. Am alături o echipă puternică, unde pot găsi suport oricând am nevoie. Mai mult decât atât,  beneficiez continuu de programe educaționale de excepție, susținute de traineri interni și internaționali, unele dintre ele acreditate pe plan intern și internațional. Sunt la curent cu noutăți juridice, tehnologice, puse la dispoziție de asociație și am posibilitatea de a participa la evenimente de profil, atât pe plan internațional cât și local.

Dacă ar fi să schimbi ceva în funcționarea pieței imobiliare și în relația agent-client, ce ai schimba?

E cam dificil să schimb doar eu funcționarea pieței imobiliare, pentru că ea ține de foarte mulți factori, dar cu siguranță mă voi lupta să contribui cât de mult pot la educarea ei, atât la nivel de servicii, cât și la nivel de relație consultant-client, unde încă suntem foarte departe. De ce? Pentru că mulți colegi din piață încă nu realizează că în imobiliare nu este vorba doar despre proprietăți și despre comisioane, ci că în business-ul acesta este în primul rând despre oameni. Noi oferim niște servicii, iar nivelul lor de calitate reflectă imaginea noastră în piață.

Cea mai mare problemă a pieței imobiliare o reprezintă lipsa informațiilor pentru client.  Începând cu lipsa de transparență din piață, prețuri pe zone, număr de tranzacții, număr de proprietăți în piață și mergând până la ce servicii ar trebui să ofere un consultant imobiliar. Toate acestea sunt niște necunoscute pentru marea majoritate a clienților, fie că vorbim de cumpărători sau vânzători. Și din această lipsă de informații se nasc problemele: neavând experiența unor situații trecute și nici un standard al industriei, la care să se raporteze, clienții vin cu propriile așteptări, nu știu ce pași au de făcut, le este dificil să își definească clar nevoile și nici nu știu ce servicii să ceară. Pentru că au toate aceste necunoscute, mulți nici nu doresc să lucreze cu agenții imobiliare sau consultanți pentru că le este teamă că nu vor primi ceea ce își doresc. Sau mai clar, le este teamă că vor plăti mai scump. Pentru că nu înțeleg și nu știu despre valoarea serviciilor noastre. Și aici pot interveni recomandările. Cei care au avut o experiență plăcută cu un consultant ne pot ajuta să educăm piața și ne pot recomanda. În felul acesta, viitorii clienți pot întelege mai ușor cum putem face noi, cei cu adevărat profesioniști diferența, care este valoarea serviciilor noastre în procesul de vânzare/cumpărare a unei case și, mai ales, de câte bătăi de cap îi putem scuti. Astfel, ușor ușor, îi vom elimina pe cei care nu sunt cu adevărat profesioniști și vom ajunge să avem și noi o profesionalizare a domeniului imobiliar, precum în alte țări mult mai dezvoltate.