Noutati‎ > ‎

STRATEGIA NATIONALA A LOCUIRII

postat 15 sept. 2016, 21:47 de Costin Spînu
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP
 a finalizat dezbatere publică a programului StrategiaNaţională a Locuirii.

Punctul de vedere al APAIR cu privire la aceasta il prezentam in continuare.

"Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) aprecieza si sustine proiectul dezvoltarii unei Strategii Naționale a Locuirii, iar in acest sens propunem urmatorele:


1. Crearea unui program de tip “Prima Casa” care sa se adresesze persoanelor tinere si care sa stimuleze construirea de locuinte noi:

- inlocuirea pragurilor maxime sau minime a pretului unei locuinte cu valorile rezultate dintr-un indicatorul de accesabilitatea al pietei redientiale raportat la veniturile mediane/minime pe familie (la nivel national si rezultate din datele Institutului National de Statistica) si la preturile mediane a locuintelor pe regiuni (mediu rural-urban si/sau judete/municipii-orase);

- indicatorul de accesabilitatea al pietei redientiale se va comunica periodic (anual sau bianual)

- Preturile se vor putea misca liber si totodata se vor evita situatiile in care locuitorii din acele zone in care preturile imobilelor sunt mari, sa mai fie dezavantajati atunci cand vor vrea sa vanda.

- subventionarea de catre stat a dobanzii bancare;

- departajarea criteriilor de acordare a avantajelor programului in functie de vechimea locuintei astfel incat sa fie favorizata achizitia de locuintele nou date in folosinta.

Ex.: stabilirea unui avans diferentiat si/sau a diferentierea subventionarii ratei dobanzii bancare.


2. Durata programului cu privire la Strategia Nationala a Locuirii sa fie mai maew de 4 ani (propunem 10 ani).

In sectorul imobiliar timpii sunt largi: de la intentia de a dezvolta un proiect imobiliar si pana la finalizarea sa, este nevoie de foarte mult timp: identificare zona si teren, proiectare si obtinere avize, construirea propriu-zisa, vanzarea. Aceste etape pot dura (nu deputine ori) si 3-4 ani.


3. Pentru Acordurile de Dezvoltare din cardrul Strategiei:

-stabilirea unui procent de 10% din suprafata viitoarei constructii ce urmeaza a fi dezvolatata, ca avand destinatie de locuinte usor accesibile (sociale).  

-aceste locuinte vor trebui sa aiba un pret corelat cu o valoare a indicatorului de accesabilitate pentru locuinte si anuntat periodic (anual sau bianual)

-in situatia in care, preturile din zona in care dezvoltatorul ar urma sa se construiasca, sunt prea mari, acestea sa aiba posibilitatea de a construi acele locuinte accesibile, intr-o alta locatie. 

In acest fel se vor evita situatiile in care, locuintele sociale sa aiba suprafete extrem de mici sau sa fie chiar imposibil de realizat si/sau costurile de condominiu sa fie imposibil de suportat de catre cei care le vor ocupa.


4. Anularea impozitului pe tranzactii daca banii rezultati in urma vanzarii se reinvestesc in intregime intr-una sau mai multe proprietati imobiliare. Valoarea proprietatii proprietatilor ce urmeaza a fi achizitionate sa fie mai mare sau cel putin egala cu ceea a proprietatii vandute, iar termenul de finalizare de maxim 180 zile. Daca noile proprietati se vor vinde intr-un interval de timp de pana in 3 ani, impozitul pe tranzactia anterioara, urmeaza a fi datorat de asemenea.

In acest fel se vor crea premizele ca o parte din vanzatori sa fie incurajati sa isi reinvesteasca economiile tot in achizitiile de imobile. 


5. Aplicarea impozitului pe tranzactii la suma neta obtinuta de vanzator dupa scaderea cheltuielilor facute de acesta pentru realizarea vanzarii si crearea posibilitatii deducerii fiscale cu costurile asociate vanzarii imobilului respectiv.

Ex: comisioanelor agentilor imobiliari, taxe de cadastru si intabulare, certificat energetic etc. In acest fel, vanzatorii nu vor plati taxe pe sume de bani pe care nu le incaseaza de fapt, iar activitatea agentilor imobiliari se va muta din zona “gri" in cea a taxelor si impozitelor.


6. Crearea unui cadru legal care sa conduca la implicarea autoritatilor locale si a furnizorilor de utilitati pentru asigurarea utilitatilor si a serviciilor pentru dezvoltatori, cum ar fi:

-inlesniri pentru obtinerea avizele necesare; 

-extinderea retelelor de drumuri; 

-prioritate la dezvoltarea retelelor de transport in comun local;

-sprijin in vederea racordarii facile la retelele pentru furnizarea energiei electrice, gaze, apa, canalizare, etc.

In acest mod, dezvoltatorii nu vor mai fi nevoiti sa creasca preturile de vanzare pentru a-si recupera cheltuielile cu astfel de costuri si nu vor mai “transfera" aceste costuri catre cumparatori (ex. de realizare a acestor inlesniri si facilitati: PPP-uri, acordarea de vouchere de creditare catre dezvoltatori).


7. Acordarea de stimulente pentru toti dezvoltatorii in vederea incurajarii de constructii verzi si sustenabile

Incepand cu sfarsitul anului 2018 in cazul cladirilor publice si cu anul 2020 pentru restul, vor putea obtine autorizatii de construire doar acele cladiri al caror consum de energie este foarte  redus (aproape egal cu zero).


8. Mentinerea unei cotei de TVA de 5% pentru toate vanzarile de imobilele noi, cu valoare de pana la 100.000 Euro, indiferent de veniturile celor care urmeaza sa cumpere. 

Sunt evidente rezultatele pozitive aplicarii cotei de TVA de 5% in forma actuala. Dezvoltarea sectorului imobiliar impacteaza, de asemenea pozitiv pe orizontala toata economia nationala. In plus, modificarea prevederilor Codului Fiscal - valabil din 01 ianuarie 2016, ar insemna instabilitate si imposibilitatea existentei unei previziuni in planurile de afaceri ale tuturor dezvoltatorilor imobiliari.


Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) a fost infiintata in 2010, iar in anul 2011 a incheiat un parteneriat strategic cu National Association of Realtors® (NAR) - cea mai mare asociatie profesionala americana de profil, cu peste un milion de membri implicati in industria imobiliara si o experienta de peste o suta de ani. 

Mai multe informatii despe APAIR si NAR sunt disponibile aici: www.apair.ro, aici: https://www.facebook.com/www.apair.ro si aici: www.realtor.org


SCOPUL APAIR

Scopul primordial al APAIR este sa le asigure agentilor imobiliari membri un alt statut profesional si sa creasca increderea publicului in agentul imobiliar si in serviciile prestate de acesta.

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania are telul sa devina forta colectiva care sa influenteze si sa modeleze industria imobiliara din Romania si isi propune sa fie:

  • principalul sustinator al dreptului de proprietate imobiliara in Romania;
  • liderul recunoscut in dezvoltarea de standarde profesionale eficiente, profitabile si etice;
  • o asociatie valoroasa prin membrii sai si privita de acestia ca esentiala pentru succesul lor profesional.

Propunerile au la baza expertiza si experienata membrilor nostri."


Cu consideratie,


Dan GIGA

Presedinte APAIR"

Ċ
Costin Spînu,
15 sept. 2016, 21:47
Comments