Noutati‎ > ‎

COMUNICAT DE PRESA cu privire la intentia Guvernului Romaniei de a modifica programul Prima Casa

postat 11 ian. 2010, 01:31 de APAIR Romania   [ actualizat la 16 feb. 2016, 00:58 de Costin Spînu ]
Avand in vedere intentia guvernului de a orienta restrictiv programul Prima Casa catre locuinte noi si mai ales catre constructia de locuinte de la zero si considerand ca aceasta ar insemna adancirea blocajului pietei imobiliare, APAIR sustine mentinerea actualei forme a programului Prima Casa si realizarea de catre guvern a unei mai bune informari a vanzatorilor si cumparatorilor de case, in vederea dinamizarii programului.

APAIR atrage atentia ca programul Prima Casa isi poate atinge scopul doar in situatia in care Guvernul va asigura continuitatea acestui program pe o perioada de timp semnificativa.

Publicul larg trebuie sa fie informat asupra catorva aspecte legate de functionarea acestui tip de program, utilizat cu succes atat in tari din Europa cat si in SUA.

1. Programul Prima Casa este un proces, nu o masura punctuala cu rezultate imediate.


Mai ales in perioade de criza economica, cumparatorul care isi doreste o prima locuinta nu are acces la credit ipotecar in conditii acceptabile, deci are nevoie de sprijin privind conditiile de creditare. In acelasi timp, vanzatorii de case nu le pot vinde datorita lipsei cumparatorilor eligibili, generandu-se un blocaj pe piata imobiliara.

Garantarea finantarii prin programul Prima Casa le permite tinerilor cumparatori sa achizitioneze prima lor locuinta, de obicei una de buget redus sau mediu. La randul lor, multi dintre cei care au vandut urmeaza sa se mute, deci vor cumpara o alta locuinta. Dintre ei, o mare parte vor cumpara o casa mai buna, de multe ori o locuinta noua sau una construita de la zero.

Ciclul continua pe parcursul mai multor mutari consecutive, astfel incat stimuland primul cumparator stimulam si constructia de locuinte noi. Efectul programului este multiplicator,
in economia reala ajungand mult mai multi bani decat cei garantati de Guvern (industria de constructii, venituri bugetare din mai multe cicluri de tranzactii, venituri pentru toate ramurile conexe activitatii imobiliare).

2. Contrar perceptiei generale, astazi nu exista nicio restrictie privind imobilele tranzactionate prin Prima Casa.

Prin programul Prima Casa, asa cum functioneaza in prezent, pot fi achizitionate atat locuinte vechi cat si locuinte noi si poate fi garantata finantarea construirii de locuinte de la zero.

Dealtfel, acest lucru a fost confirmat si in practica: 11.500 credite garantate in valoare de 480 mil. euro, din care 29-30% au fost pentru locuinte noi sau construite de la zero.

Conform tuturor datelor disponibile, procentul de 30% atins de programul Prima Casa cu privire la stimularea vanzarii de locuinte noi depaseste cu foarte mult cota pe care locuintele noi si constructiile de la zero o reprezinta in totalul ofertelor de locuinte la vanzare pe piata!

3. Obligarea clientilor de prima casa sa cumpere doar locuinte noi sau construite de la zero nu va duce decat la blocarea pietei.

In general cumparatorul de prima casa este o familie tanara cu venituri mici sau medii care vrea sa se mute de la parinti sau din chirie in propria locuinta, cat mai repede si fara a plati o suma mare de bani.

Locuintele noi in zone accesibile depasesc posibilitatile de eligibilitate financiara ale familiilor tinere, fapt confirmat prin statistica programului pana astazi, finantarea medie garantata fiind aproximativ 49.000 euro, deci sub plafon. Singurele locuinte noi sau in proiect pe care respectivele familii si le-ar permite ar fi mult mai departe de locul de munca, antrenand cheltuieli suplimentare si timp pierdut pe care o familie tanara nu si le pot permite.

Din acest motiv interzicerea achizitiei de locuinte existente (vechi) va duce imediat la blocarea intregului sir de tranzactii stimulat prin Prima Casa, pentru ca preturile locuintelor noi sau in proiect situate in zona urbana depasesc bugetul cumparatorilor de prima casa.

Pe de alta parte, daca acei clienti de Prima Casa vor fi lasati in continuare sa cumpere apartamentele de buget mic, vanzatorii respectivelor apartamente, cu o mica diferenta de bani cash sau credit, vor putea usor sa-si achizitioneze proprietati mai scumpe, de multe ori locuinte noi, sau sa construiasca de la zero.

In concluzie, Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania considera ca programul Prima Casa trebuie continuat in forma actuala, guvernul trebuind sa realizeze in acelasi timp o campanie de informare prin care publicul sa inteleaga ca acum este momentul mutarii intr-o locuinta mai buna, achitand o diferenta de pret foarte mica datorata preturilor actuale.


Persoana de Contact:


Liviu Ureche

Vice-Presedinte pentru Relatia cu Autoritatile
Mobil: 0741.044.000
Email: liviu.ureche@apair.ro

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania - APAIR
Bdul Hristo Botev Nr. 1, Etaj 6
Bucuresti, Sector 3
www.apair.ro

APAIR este prima asociatie profesionala a agentilor imobiliari din Romania
Ċ
Costin Spînu,
16 feb. 2016, 00:58
Comments