Noutati‎ > ‎

Comunicat al Consiliului Director al APAIR | 5 martie 2019

postat 4 mar. 2019, 22:51 de APAIR Romania

În lumina dezbaterilor de dată recentă despre rolul APAIR în cadrul comunității imobiliare, considerăm oportun să comunicăm următoarele.

Ținând cont că activăm într-o ramură importantă a economiei, în care averea cetățenilor este dată în proporție de 70% de proprietatea imobiliară și având în vedere impactul semnificativ pe care tranzacția imobiliară o are în viața fiecărui individ, credem că rolul agentului imobiliar este extrem de important. Prin umare, este crucial ca agentul imobiliar să aibă un nivel înalt de profesionalism.

Încă de la înființarea sa acum 10 ani, scopul primordial al APAIR a fost să-i ajute pe membrii săi să devină mai profitabili și mai de succes. APAIR a fost înființată pe modelul National Association of REALTORS și în parteneriat cu aceștia. Faptul că NAR are în componența sa 1.3 milioane membri și o tradiție rafinată în peste 110 ani de activitate considerăm ca este o garanție că acest model asociativ este unul de success.

Valorile fundamentale care stau la baza conceptului de profesionalism propus de APAIR sunt etica, transparența și colaborarea.

Credem cu tărie că exersarea acestor valori nu poate fi opțională, iar APAIR a creat acele instrumente care să sprijine un demers profesionist pentru toți agenții imobiliari: Codul Etic, pentru reglementarea conduitei profesionale în relația cu clienții, beneficiarii și ceilalți agenți imobiliari, cadrul de colaborare MLS între agenți, prin parteneriatul cu FlexMLS România, și educația care îi sprijină pe agenții imobiliari să înțeleagă și să aplice modelul de reprezentare exclusivă. Spre exemplu, în 2018 APAIR a organizat peste 25 evenimente educaționale, cu peste 1000 de participări. Profităm de ocazie să-I felicităm pe toți agenții imobiliari care investesc în educația lor profesională. 

În prezent Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România este formată din 132 de membri, care și-au asumat Codul Etic și standardele de practică, adică puțin peste 1% din cei peste 12.000 agenți care activează în piața din România din statisticile pe care le avem la dispoziție. 

Asociația este relevantă în comunitatea imobiliară prin standardele profesionale ridicate promovate și practicate de membrii săi. Înțelegem că valoarea asocierii este esențială, iar potențialul este evident.

Pentru a putea modela și influența industria imobiliară în beneficiul consumatorilor de servicii imobiliare și al agenților imobiliari, credem că este esențial că tot mai mulți profesioniști să-și asume valorile și standardele promovate de APAIR. Oricât de mult și-ar dori fiecare dintre noi să schimbe ceva, timpul si experiența ne-au demonstrat că nu o poate face de unul singur. 

 Toate acțiunile desfășurate în cadrul APAIR încă de la înființare și până în prezent sunt rezultatul dedicației agenților imobiliari ca și voi, care dăruiesc din timpul, resursele și energia personală, pe baza de voluntariat, în slujbă comunității Imobiliare și a profesiei de agent imobiliar.

Fiecare mandat APAIR are în componența sa 6 membri ai Consiliului Director și un număr restrâns de voluntari. Atât din postura de profesioniști, cât și din postura onorantă de mandatați de către Adunarea Generală APAIR să reprezentăm interesele agentului imobiliar, înțelegem care sunt inconvenientele, nevoile și direcția acestei profesii. Având la dispoziție resurse limitate, focusul principal este îndeplinirea viziunii descrise mai sus.

Ceea ce nu face obiectul de activitate al APAIR reglementat prin Statutul acesteia este să intervină în politicile comerciale ale membrilor sau furnizorilor de servicii, nici să influențeze relațiile comerciale dintre diferite entități din piață. Membrii APAIR, profesioniști individuali, pot discerne care sunt acele opțiuni care servesc cel mai bine interesele lor și ale clienților lor. 

APAIR oferă cadrul necesar desfășurării profesiei de agent imobiliar ca reper de profesionalism. Credința noastră este că pentru a fi o opțiune viabilă pentru consumatori pe termen lung și pentru a face față schimbărilor accelerate legate de progresul tehnologiei, agentul imobiliar se poate concentra pe plus-valoarea livrată clienților săi, astfel încât să devină indispensabil în opțiunile consumatorilor și în tranzacțiile imobiliare.  

Comments