Noutati‎ > ‎

Comunicat al Consiliului Director al APAIR | 25 martie 2019

postat 25 mar. 2019, 00:44 de APAIR Romania   [ actualizat la 25 mar. 2019, 02:03 ]

Dorim sa venim in intampinarea celor care isi doresc sa se alature Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania in scopul de a deveni o voce comuna si puternica. Va asiguram de intreaga noastra deschidere si de respectul pe care vi-l purtam si de aceea consideram util sa va facem cunoscute istoria si valorile Asociatiei.

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania, asa cum reiese si din denumire, este o Asociatie Profesionala care a fost infiintata in decembrie 2009 de catre 12 voluntari care din dragoste pentru breasla noastra au propus un model de asociere pentru agentii imobiliari.

Modelul propus si respectat de APAIR timp de 10 ani este cel al National Association of Realtors (NAR), cea mai mare asociatie profesionala in imobiliare la nivel mondial, care astazi aduna laolalta peste 1,3 milioane membri, cu o istorie de peste 100 de ani. Despre istoria NAR puteti lectura mai multe aici bit.ly/IstoriaNAR

Scopul urmarit atat de NAR, cat si de APAIR este acela de a-i ajuta pe membrii sai sa devina mai profitabili si mai de succes si avand telul de a ajunge o forta colectiva care sa influenteze si sa modeleze industria imobiliara din Romania.

In cei 111 ani de existenta NAR a perfectionat acest model si continua sa o faca, si de aceea il urmam. Consideram ca este o oportunitate extraordinara sa invatam de la cei mai buni si sa realizam intr-un timp mai scurt ceea ce NAR a reusit sa creeze deja. De aceea, de fiecare data cand facem un demers important in Asociatie, ne consultam cu reprezentantii NAR pentru a ne asigura ca ramanem pe aceeasi directie.

In baza parteneriatul dintre cele doua Asociatii, APAIR s-a angajat sa urmeze modelul NAR, iar NAR ofera suport pentru implementarea acestuia. Toti membrii APAIR sunt si membri NAR, primind titulatura de REALTOR®. In ce consta si care sunt conditiile obligatorii ca modelul sa functioneze:

- Un set de reguli ce stabilesc conduita si indatoririle unui REALTOR® fata de clienti si consumatori, fata de public si fata de alti REALTORI. Acest set de reguli este denumit Codul de Etică - bit.ly/CodulEtic si Standardele de Practica.

- Educarea agentilor imobiliari noi si educarea continua celor cu experienta, in vederea dezvoltarii abilitatilor de a oferi servicii de reprezentare exclusiva.

- Un set de reguli de colaborare intre agentii imobiliari, denumit Multiple Listing Sistem (MLS) http://www.apair.ro/mls-apair si oferirea unui instrument de colaborare, in Romania APAIR avand in acest scop un parteneriat cu Flex MLS https://sistemimobiliar.ro/

Toate aceste trei conditii sunt indeplinite de APAIR, iar orice REALTOR® isi poate deservi clientii oferindu-le serviciul de Reprezentare Exclusiva. Atat membrii care aleg sa ofere servicii de intermediere cat si cei care aleg sa ofere servicii de reprezentare exclusiva au obligatia de a respecta Codul Etic al Asociatiei. In interpretarea si aplicarea Codului Etic, REALTORII sunt intotdeauna ghidati de Regula de Aur:

“Fă pentru ceilalți ceea ce tu ai vrea ca ceilalți sa facă pentru tine”.

 

Organismele de conducere, administrare si control ale Asociatiei sunt: Adunarea Generala - formata din toti membrii Asociatiei, Consiliul Director - format din 6 membri alesi prin vot direct de Adunarea Generala si Cenzorul/Comisia de Cenzori. Statut APAIR - bit.ly/StatutAPAIR

Membrii Asociatiei isi pot alege tipul de servicii pe care le ofera ofera. Subliniem, totusi, ca modelul NAR si APAIR incurajeaza Reprezentarea Exclusiva.

Consideram ca serviciul de Reprezentare Exclusiva in forma sa institutionalizata exista in Romania in principal datorita parteneriatului de lunga durata dintre APAIR si NAR si a eforturilor sustinute ale APAIR din ultimii 10 ani, prin membrii sai fondatori si prin fiecare membru care a crezut in aceasta idee.

APAIR mai are multi pasi de parcurs pana sa devina o forta colectiva in Romania. Deoarece realizam importanta voluntariatului in Asociatie, ne dorim sa multumim sincer membrilor celor 10 consilii directoare de pana acum si tuturor celor care i-au sustinut si care in trecut au investit din timpul lor si cu daruire au contribuit la consolidarea proiectului APAIR si, foarte important, au actionat in aceeasi directie timp de peste 10 ani, fara sa conteste modelul NAR.

In aceeasi masura le multumim si celor care se implica ca voluntari astazi si sustin eforturile de crestere a Asociatiei si anticipat celor care vor veni sa sustina aceeasi directie de dezvoltare. Consideram ca orice deviere de la modelul NAR ne va face si mai dificila atingerea scopului de profesionalizare a breslei noastre si chiar ne poate duce in aceeasi zona de ratacire in care sunt celelalte Asociatii Patronale sau Profesionale din domeniul imobiliar.

Suntem convinsi ca sunt foarte multe lucruri care pot fi imbunatatite in APAIR, suntem bucurosi ca la ultima intalnire la care au participat aproximativ 50 de membri, o parte importanta din acestia s-au oferit sa se implice pentru a accelera procesul de dezvoltare al Asociatiei si de asemenea, avem credinta ca toti cei implicati pana in acest moment au facut, in mod rezonabil, tot ce le-a stat in putinta ca Asociatia sa devina mai puternica.

Ne bucura sa va informam ca de la inceputul anului 2019, in mai putin de 3 luni, s-au alaturat un numar de 43 de membri noi, Asociatia inregistrand o crestere de 30%, astfel – 19 in luna ianuarie, 15 in februarie si 9 in martie. 

Ne uitam cu incredere in viitor si credem ca doar impreuna si insotiti de valori precum INTEGRITATE, RESPONSABILITATE, PROFESIONALISM, RESPECT si ETICA putem sa atingem maximum de potential in modelul care astazi pozitioneaza APAIR in fruntea asociatiilor imobiliare din Romania.

Va invitam sa va alaturati eforturilor facute de APAIR in ultimii 10 ani, pentru modelul REALTOR® si pentru valorile Asociatiei. Pasii de inscriere in Asociatie ii gasiti aici bit.ly/InscriereAPAIR.

Anul acesta au fost programate 5 cursuri de Cod Etic si Initiere REALTOR®, astfel:  12 martie in Brasov, si 5 martie, 4 iunie, 3 septembrie si 3 decembrie in Bucuresti. Cursurile de Cod Etic si Initiere REALTOR® sunt oferite gratuit pentru intreaga comunitate a agentilor imobiliari, iar pentru inscrierea la aceste evenimente, va rugam sa accesati sectiunea de evenimente din pagina oficiala de Facebook APAIR. 

Comments