Noutati‎ > ‎

Agent Imobiliar sau REALTOR®. Ce este un REALTOR?

postat 14 mai 2015, 00:41 de APAIR Romania   [ actualizat la 16 feb. 2016, 00:58 de Costin Spînu ]

Despre diferentele dintre REALTORI® si alti Agenti Imobiliari


De Costin SPINU
IMOSUPORT Real Estate


Profesia de Agent Imobiliar este reglementata in sfera drepturilor si obligatiilor de mai multe norme legale emise de diferite institutii ale statului. Accesul in aceasta profesie este reglementat in mod general, iar pentru a accede in aceasta nu este nevoie de studii de specialitate, fiind o profesie asimilata de COR, tehnicienilor.

In sfera relatiilor profesionale sau a celor de zi cu zi cei ce profeseaza in aceasta industrie poarta mai multe denumiri, printre care:

Agent imobiliar - se refera la orice persoana care este angajata, partenera sau colaboratoare intr-o sau a unei agentii imobiliare si care se ocupa de vanzari, cumparari sau inchirieri de bunuri imobiliare.

Broker imobiliar - atat conform uzantelor din industrie, cat si conform Codului de Clasificare ale Ocupatiilor din Romania - COR -  este sinonim agentului imobiliar;

Consilier imobiliar, consultant imobiliar, expert imobiliar - alte nume pentru agentul imobiliar;

Broker Owner - este o denumire folosita in mediul profesional si se refera la directorul agentiei imobiliare, cel care se ocupa direct si nemijlocit de agentii imobiliari. Acesta este, in general, o persoana cu multa experienta in afacerile imobiliare, are pregatire superioara si in general nu tranzactioneaza in mod direct, rolul lui fiind mai degraba acela de a administra afacerea si a se asigura de bunul mers al lucrurilor. 

REALTOR®  - un agent imobiliar membru al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania - APAIR - ce se supune Codului de Etica si standardelor de practica ale asociatiei.

Agent imobiliar sau REALTORS® - Ce inseamna sa fii REALTOR®?

In Romania doar membrii APAIR pot sa se numeasca Realtori@ si este eronat sa credeti ca Realtor® este doar o denumire alternativa data agentului imobiliar. Desi ambii se ocupa de vanzarea, cumpararea sau inchirierea bunurilor imobiliare, intre aceste denumiri exista diferente majore. In primul rand, ca sa te numesti Realtor® trebuie sa devii membru al APAIR. Astfel, te obligi sa adopti si sa respecti cu strictete Codul de Etica al Realtori®-lor.

Dar de ce este important acest lucru pentru practicieni si consumatorii de servicii imobiliare din Romania?
Pentru ca acest Cod Etic, inclusiv standardele profesionale la care membrii APAIR au aderat, se aplica cu strictete. „Codul“ are o istorie de peste 100 de ani si este nascut in SUA din suma experientelor colective ale practicienilor din imobiliare. 
Principiile pe care se bazeaza „Codul“, enumerate succint, sunt:
  • principiul loialitatii totale fata de client;
  • principiul punerii interesul clientului inaintea interesului personal al Realtor®-ului;
  • principiul cooperarii cu competitorii (alti agenti imobiliari sau Realtori®);
  • principiul respectului fata de adevar in declaratii si publicitate; si neamestecul in relatiile de reprezentare exclusiva ale altor Realtori® cu clientii lor. 
Codul Etic  are 17 articole si mai multe standarde de practica profesionala si nu sunt doar o gramada de reguli pe care agentii jura sa le respecte, ci un set de norme si standarde profesionale restrictive, riguros aplicate.
Desi nu exista nicio garantie ca toti membrii APAIR (Realtorii®) sunt mai etici sau mai morali decat alti agenti imobiliari nemembri, prin tot ceea ce facem militam pentru cresterea calitatii serviciilor imobiliare oferite consumatorilor, pentru practici corecte, lipsite de echivoc si conflicte de interese.

Iata mai jos 17 lucruri pe care un membru APAIR, REALTOR® este obligat si promite sa le faca, iar un nemembru nu:

# 1) Va pune interesele clientului sau inaintea interesului propriu si va trata corect si onest toate partile participante la tranzactia imobiliara.

# 2) Nu va exagera, denatura, omite sau ascunde informatii care ar putea influenta decizia de vanzare sau cumparare a unei proprietati.

# 3) Va coopera cu alti agenti imobiliari atunci cand interesul clientului sau o cere.

#4) Nu va achizitiona pentru sine sau pentru membrii familie sale o proprietate inainte de a-si face cunoscuta adevarata lui pozitie catre vanzator sau reprezentantul acestuia. De asemenea, atunci cand vinde imobile proprietatea sa sau la care are un interes personal, se obliga sa dezvaluie acest lucru cumparatorului sau reprezentantului acestuia.

#5) Nu va furniza servicii profesionale referitoare la o anumita proprietate imobiliara sau la valoarea de piata a acesteia atunci cand are un interes personal prezent sau viitor in legatura cu aceasta.

#6) Nu va accepta sa primeasca niciun fel de comision sau alte avantaje materiale de la terti furnizori de servicii care presteaza activitati pentru clientul sau in legatura cu vanzarea, inchirierea sau cumpararea unei proprietati imobiliare. (de exemplu atunci cand agentul recomanda echipe de renovare, mutare mobilier, experti pe diferite domenii etc.). 

#7) Nu va percepe comision de la mai mult de o parte a tranzactiei (Ex.: fie la la vanzator, fie de la cumparator), chiar daca legea permite, fara dezvaluirea acestui lucru catre toate partile si fara consimtamantul expres al clientului sau.

#8) Va pastra intr-un cont special al agentiei imobiliare la care lucreaza sau este afiliat, intr-o institutie financiara adecvata, separat de propriile fonduri, sumele de bani intrate in posesia lui in depozit pentru alte persoane (Ex.: garantii, avansuri etc).

#9) Se va asigura, de fiecare data cand va fi posibil, ca toate intelegerile legate de tranzactiile imobiliare, incluzand contractele cu clientii sai, precontractele de vanzare-cumparare si/sau contractele de inchiriere, sa fie incheiate in scris, intr-un limbaj clar si inteligibil si ca fiecarei parti sa-i revina un exemplar sau o copie a ceea ce semneaza. 

#10) Va oferi servicii profesionale similare oricarei persoane si nu va discrimina pe nimeni din motiv de rasa, culoare, religie, sex, handicap, stare civila sau nationalitate.

#11) Nu se va angaja sa furnizeze servicii profesionale specializate privitoare la un anumit tip de proprietate sau serviciu imobiliar, care NU se afla in aria sa de competenta, cu exceptia cazului in care beneficiaza de asistenta unei persoane specializata in tranzactionarea unei astfel de proprietati sau a unui astfel de serviciu. O poate face totusi doar in situatia in care informeaza clientul despre acest lucru, iar acesta isi da acordul.

#12) Va informa intotdeauna corect si va respecta adevarul in toate comunicarile lor legate de domeniul imobiliar. Va avea grija ca intotdeauna sa prezinte o imagine reala in publicitatea realizata, in materialele de marketing si in toate celelalte expuneri publice.

#13) Nu se va angaja in activitati care ar putea reprezenta practicarea neautorizata a profesiei juridice si, ori de cate ori i se va parea necesar, va recomanda clientilor sau consumatorilor sa apeleze la consultanta juridica specializata.

#14) Atunci cand este acuzat de practica neetica sau solicitat sa prezinte dovezi sau sa coopereze sub orice forma, in orice actiune sau investigatie privind standardele profesionale, REALTORUL® va pune toate datele relevante la dispozitia forurilor in drept ale asociatiei din care face parte.
(exemplu: Comisia de Etica si Arbitraj).

#15) Nu va face in mod intentionat sau din neglijenta declaratii false sau inselatoare despre concurenti, despre afacerile lor sau despre practicile de afaceri ale concurentilor.

#16) Nu va interveni prin solicitari directe adresate unei persoane care este deja intr-o relatie contractuala de reprezentare exclusiva cu un agent.

#17) In cazul aparitiei unor litigii contractuale sau a acelor litigii necontractuale expres definite in standardele de practica profesionala, se va supune arbitrajului comisiei asociatiei din care face parte si va accepta hotararea acesteia.  

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania, APAIR, este o organizatie non-guvernamentala al carui scop primordial este acela de le asigura membrilor sai un alt statut profesional si de a-i sprijini sa devina mai profitabili. APAIR  este partener al National Associations of Realtors®, iar datorita acestui parteneriat toti membrii APAIR sunt Realtori®.

NOTA: Costin SPINU este membru APAIR & REALTOR®.

La data scrierii acestui articol, Costin Spinu este Director Executiv la agentia imobiliara IMOSUPORT Real Estate din Bucuresti  Comments